VERSLEUTELDE EMAIL, IS DAT NOU ECHT NODIG?

Het komt steeds vaker voorbij in het nieuws en op je social media: datalekken. Daar blijft het niet bij, ook identiteitsfraude, phishing, social engineering, cybercriminaliteit is big business! Schade door cybercriminaliteit kost de wereld in 2021 jaarlijks $ 6 biljoen, vergeleken met $ 3 biljoen in 2015. (bron: Cybercrimeinfo.nl).

Naast two-factor authenticatie, wachtwoordzinnen, anti-malware en andere veiligheidsmaatregelen wordt het risico van het versturen van onversleutelde mail nogal eens onderschat. Mails die worden gestuurd met persoonlijke informatie zoals paspoort, rijbewijs en financiële gegevens komen dagelijks voor, denk maar aan een mail naar je hypotheekverstrekker of je accountant.

"Normale" emails kunnen door iedereen worden gelezen. Als een cybercrimineel mails onderschept, als je een verkeerd emailadres invult, de ontvanger kan de mail gewoon lezen, ook de bijlagen zoals je paspoort of je laatste loonstrook die je stuurt naar een instantie.

Daar komt een secure email oplossing van pas. Als je een mailprogramma gebruikt dat emails en bijlagen kan beveiligen (versleutelen), kunnen deze emails zonder de benodigde key niet worden geopend. Een goed voorbeeld van een dergelijk email programma is Protonmail.

Protonmail

In tegenstelling tot services zoals Gmail of Outlook slaat Protonmail geen tracking informatie op. Zij hebben geen manier om versleutelde e-mails te lezen en ze bieden geen gerichte reclame aan. Om de gebruikers privacy te beschermen is voor ProtonMail geen persoonlijk identificeerbare informatie vereist om te registreren.

Berichten worden op servers van ProtonMail opgeslagen in versleuteld formaat. Ze worden ook in versleuteld formaat tussen servers en apparaten van de gebruiker verzonden. Berichten tussen gebruikers van ProtonMail worden ook in versleuteld formaat binnen het netwerk van de beveiligde servers verzonden. Aangezien gegevens bij alle stappen versleuteld zijn, is het risico van onderschepping van bericht grotendeels geëlimineerd. En mail je naar niet-Protonmail gebruikers, dan kan je de inhoud en bijlagen versleutelen, heel eenvoudig en gebruiksvriendelijk (alleen met betaalde versie).

Meer weten over Protonmail - veilige, anonieme, versleutelde email en aankopen met korting?
Ga naar onze VEILIG ONLINE pagina!

WEB<DIV> is een affiliate van Protonmail. We gebruiken deze dienst na een uitgebreide selectie van secure email/VPN/cloudopslag platforms en zijn enthousiast over de mogelijkheden en vertrouwelijkheid. We kunnen daarom Protonmail op onze site aanbieden.